Cerrahpaşa Camisi

Değerli müdekkik ve muharrir ve bu ansiklopedinin aziz dostlarından İbrahim Hakkı Konyalı 1940-1943 arasında bize verdiği bir nota şunları yazıyor: «Marmaraya nazır bir tepenin üstünde kurulmuş Cerrahpaşa Camii, Mimar Davud Ağanın mimarbaşılığı zamanında yapılmıştır, kıble kapusunun üstündeki on satırlık arabca kitabeden öğrenildiğine göre, hicri 1002 (miladi 1593) yılında bir çifte hamam ve çeşme ile birlikte yapılmışdır. Mabed, eteğinde 18 penceresi bulunan tek kubbelidir, üç tarafında mermer şebekeli mahfiller vardır. Mahfillerin zarif kemerleri beyaz mermer ve renkli somaki ile örülmüşdür. Minaresinin üst kısmı 1894 zelzelesinde yıkılmış, tekrar yapılmışdır. Mermer şebekesi ve göbekli minberi bir san’at şaheseridir. Camiin avlu köşesindeki çeşmenin üstünde şair Sai’nin altı mısralık tarih kitabesi vardır.
Son cemaat yerinin üstünde sekiz sütunun yükselttiği yedi kubbe vardır, o kubbeler de 1884 deki büyük zelzelede yıkılmış, tamamen çökmüştür. Yalnız sütunlar, demir bağları ile durmaktadır. Camiin banisi onaltıncı asır vezirlerinden Cerrah Mehmed Paşa’dır.
Eski müzeler müdürü Halil Edhem Bey de «Camilerimiz» adındaki eserinde, yukarıdaki nottan fazla olarak şunları kaydediyor. «1894 zelzelesinde çok zedelenen bu bina, sonradan tamir olunmuş ise de, son cemaat revakının kubbeleri yapılmamıştır. Yalnız sütunları yerinde durmaktadır. Camiin planı murabba şeklinde olup kubbesini altı aded kalın fil ayağı üzerindeki kemerler taşır, mihrab mahalli dört köşeli bir çıkıntı teşkil eder; bunun üstünde ve iki yanında yanın kubbeler vardır; minaresi kapunun sağındadır».

İstanbul Ansiklopedisi

Cerrahpaşa Camisiadmin
  • 0
  • 1.9 K