Nasır el Mülk Camii

Şiraz’daki caminin orijinal adı Mescid-i Nasır el Mülk’dir.  İç mekan etkileyici bir mimari ve tasarıma sahiptir.

Kaçar Hanedanı, Mirza Hasan Nas Ali Nasir el-Mülk’ün vezirlerinden birinin emriyle inşa edilen eser, 12 yıl süren inşaasının ardından 1888 yılında ibadete açıldı. İç mekanı vitray ve çinileriyle çarpıcı renklerleriyle çok etkileyici bir tasarıma sahiptir.

Mimarları Muhammed Hasan ve Muhammed Reza Kaşi Paz-e-Şirazi, cephede yoğun şekilde vitray ve panj kaseh-i (beş kordon) gibi diğer geleneksel unsurları kullanmışlar. Güneş ışığı vitraylara çarptığında, tüm bina canlı bir gökkuşağı renkleri ile aydınlanır. Popüler kültürde, cami aynı zamanda Pembe Cami olarak da anılmaktadır; Çünkü çinilerde pembemsi bir gül rengi hakimdir.

Bugün bu muhteşem cami hala Nasir el Mulk’in  Vakfı tarafından korunmaktadır.

Bu camide İslam’ın altın çağında gelişen İslam sanatı, mimarisi, çini yapımı, geometri, desen ve diğer sanatlardan örnekler bulunmaktadır.

Bu renkler sanatı, Orta Doğu ve Anadolu’da, örneğin İznik çinileri veya Kütahya seramiklerinde görülebilir. Türkler, Orta Asya’dan İran’a Anadolu’ya Balkanlar’a  geldiler ve Selçuklular, Harezmliler, Gazneli’ler ve Osmanlılar gibi bir çok imparatorluk kurdular. Bütün İslam sanatlarını gittiklere yerlere böylece taşıdılar.

Nasır el Mülk CamiiMurat KAYA

  • 0
  • 1.7 K