Akhan

 Aksaray-Konya Karayolunun 22.Kilometresinde bulunan han, Yenikent Belediyesi sınırları içinde olup, Aksaray-Konya yolu üzerinde ve adını da Tarihi Han’dan alan Akhan Yaylasında bulunmaktadır.

 Anadolu Selçuklu Hanlarından Akhan, İpek Yolu üzerinde ve Anadolu’nun ortasında Akhan Avlulu Kervansaray olarak 13.y.y’da yapılmıştır.Akhan Sultan hanları şemasına uyan bir han olmakla birlikte 1253-1254 yılları arasında yapıldığı tahmin edilmektedir. Simetrik bir plan göstermeyen kervansaray açık ve kapalı bölümlerden oluşmaktadır. Toplam 1.100 m²’lik bir alan üzerine oturmakta olup, kare bir avlu ve derinlemesine dikdörtgen bir holden oluşmaktadır. Kapalı mekan derinlemesine iki sıra paye ile üç sahına ayrılmıştır. Ortada bulunan sahın yan sahınlardan daha geniş ve yüksek tutulmuştur. Üst kısım tonoz ile örtülmüştür. Sivri kemerli niş biçiminde portali, basık kemerli giriş kapısı ile yarım metre dışa taşmıştır. Üzerinde bulunan kitabesi ile oldukça sade bir görünüşe sahiptir. Kapalı mekanın simetrik düzenlemesine karşın avluda asimetrik bir plan karşımıza çıkmaktadır. Avlu girişinin sağ tarafındaki bölümde, iki katlı mekanlar, bir eyvan ve iki kapalı birim yer almasına rağmen, diğer tarafta revaklar ve kapalı mekana bitişik tonozlu iki mekan yer almaktadır.

  Ata yadigarı Akhan daha sonraları köylüler tarafından bilinçsizce yıkılarak taşlarını evlerinin temelinde kullanmışlardır. Şu an sadece bir köşesi ayakta durmakta ve tarihi anımsatmaya devam etmektedir.

Yenikent Belediyesi İnternet Sitesinden alınmıştır.

AkhanMurat KAYA